De tekenaar van het verzet
Lezing door Kathelijn Vervarcke over een leraar artistiek en meetkundig tekenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met zijn beste vriend in het verzet gaat
De Tekenaar van het Verzet is het verhaal van een leraar artistiek en meetkundig tekenen, die samen met zijn beste vriend en wiskundeleraar Honoré Houvenaghel in het verzet gaat, onder andere omdat het verbod op onderwijs voor Joodse leerlingen hen erg choqueerde. Deze heren hadden een ingenieuze manier van spionage uitgedokterd. Helaas werden ze verraden. De tekenleraar Emile overleeft zijn deportatie, de wiskundeleraar Honoré sterft twee dagen voor de bevrijding in Sandbostel, een buitenkamp van het concentratiekamp van Neuengamme. Bij zijn terugkomst heeft Emile de grootste moeite om zijn leven te herpakken.
Kathelijn Vervarcke vertelt aan de hand van oude foto’s het verhaal van Emile Fryns, de periode na zijn terugkomst, van september 1945 tot hij zijn werk terugkrijgt in 1947. Maar doordat Emile een verwerkingsproces moet doorlopen voor hij verder kan, krijg je het hele verhaal van zijn verzetsdaden mee, geplaatst in de bredere geschiedenis van het verzet in de kuststrook.
Duur: 1u15’
i.s.m. Museum aan de IJzer